Onderste Ooglidcorrectie

BehandelingenEsthetische Ingrepen → Onderste Ooglidcorrectie

Een ingreep aan de onderste oogleden is iets ingewikkelder, vandaar dat deze ingreep liefst gebeurt onder IVS – intraveneuze sedatie (roesje). Mogelijkheden hier zijn het verwijderen van vetweefsel, waarbij mogelijk ook wat overtollige huid weggenomen wordt. Vaak echter, bij jongere personen gebeurt de vetverwijdering langs de binnenkant van het ooglid (transconjunctivale onderooglidcorrectie) zodat uitwendige littekens volledig vermeden kunnen worden.

  1. Transconjunctivale vetverwijdering: hier worden enkel de vetwallen behandeld maar geen huidoverschot weggehaald of aangespannen. Er is geen uitwendig litteken.
  2. Open ooglidcorrectie: deze gebeurt middels een incisie ruim onder de wimperlijn. Het schept de mogelijkheid huid te verwijderen en aan te spannen.
  3. Traangootopvulling: dit is een bijkomende ingreep om de traangoot op te vullen met eigen beschikbaar vetweefsel. Het kan langs binnen zonder litteken (transconjunctivaal) of in combinatie met een open techniek.

VOORBEREIDING

  1. U moet niet nuchter zijn als de correctie van de onderste oogleden gebeurt onder lokale verdoving. Bij volledige verdoving moet u nuchter zijn.
  2. Stop 10 dagen vóór de ingreep met het nemen van bloedverdunners, tenzij anders besproken op de raadpleging.
  3. U stopt best met roken.
  4. U start met Exacyl-drinkampullen 3 dagen voor de ingreep, 3x per dag.

DE INGREEP

  1. Onderste ooglidcorrecties gebeuren onder algemene of lokale verdoving.
  2. De chirurg maakt een opening in de huid net onder de wimpers en uitlopend aan de zijkant in een lachplooitje.
  3. Via deze opening wordt een strook van de brede spier rond het oog verwijderd. Dit voorkomt plooivorming bij het sluiten.
  4. Uitpuilend vet in de kamertjes onder het ooglid wordt verwijderd.
  5. Het teveel aan huid wordt gemeten en verwijderd.
  6. De wonde wordt gesloten met een hechting die na 7 dagen moet worden verwijderd.

WAT MAG U VERWACHTEN?

  1. Gebruik koude kompressen en ijs om zwelling te voorkomen of te verminderen.
  2. Slaap de eerste week best met uw hoofd in hoogstand.
  3. De eerste week na de ingreep is er grote kans op zwelling en blauwverkleuring van de huid. Deze verdwijnt meestal na 2 weken.
  4. De eerste weken kan het onderste ooglid met de wimpers wat naar buiten kantelen door de zwelling en het zich vormende litteken. Meestal verdwijnt dit vanzelf.
  5. U komt na de ingreep nog 2 keer op controle na ongeveer 5 tot 7 dagen en een tweede keer na 6 weken.

MOGELIJKE COMPLICATIES

Doorgaans is er weinig kans op complicaties en zijn deze ook goed te behandelen. Zoals bij elke operatie bestaat er een kans op bloeding, infectie en gestoorde wondheling. Uw arts bespreekt voor de ingreep de risico's en mogelijke complicaties met u.

KEER TERUG NAAR HET OVERZICHT